top of page

Mage/tarm tester

Fyra huvudsakliga tester erbjuds för mage/tarm:

  • CSAP - Ett stort övergripande avföringstest som bland annat testar tarmflora (och mycket mer)
  • GI MAP – Ett stort övergripande avföringstest som bland annat testar tarmflora (och mycket mer) med DNA-teknik
  • SIBO – Utandningstest
  • IPA – tarmpermeabilitet (läckande tarm)

CSAP (Comprehensive stool analysis & parasitologi):

Kan antingen göras med 2 eller 3 avföringsprov. Resultatet blir säkrare om man tar testet fler gånger, alltså är nr 3 ännu mer pålitlig. Vissa bakterier och parasiter är ju så att de gömmer sig vissa dagar, men kommer fram en annan dag. Så om man tar test från 3 olika dagar så är chansen större att man fångar dom.

Detta är ett ovärdeligt test som hjälper oss att objektivt evaluera statusen av goda, onda och obalanserade bakterier, jäst/svamp och parasiter.

En precis identifikation av patogena arter och vad dom är känsliga mot för behandling, gör det lättare att rekommendera medicinsk eller naturlig behandling av dem.

Man kan även få viktig information om ämnesomsättningen och näringsupptag genom mätningar av elastase (från bukspottskörteln), fett, muskel- & grönsaksfibrer, samt kolhydrater. Inflammation kan öka tarmens permeabilitet signifikant och kan påverka upptag av näringsämnen. Utbredningen av inflammationen, oavsett om den är orsakad av patogener eller inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), kan evalueras och monitoreras med hjälp av mätning av biomarkörer som lysozym, lactoferrin, vita blodceller och mucus. Dessa markörer kan användas för att skilja mellan inflammation associerad med potentiellt livshotande IBD och mindre allvarlig inflammation, som kan vara associerad med IBS (irritable bowel syndrome), vilket ofta orsakas av enteroinvasiva patogener.

Kostnad: 395 € för 2 prov och 395 € för 3 prov. Frakt tillkommer med 17 €.

GI map

Detta test är modernare än ovanstående och kräver bara en provtagning, då man analyserar med hjälp av PCR. Man mäter på DNA istället för att odla bakterierna. På så vis kan man upptäcka bakterier eller parasiter som inte lever längre, för man mäter på deras DNA. I övrigt täcker testet ungefär samma som CSAP (testet ovan). Man kan även lägga till test av zonulin, för att se om man har läckande tarm.

389 € + 17 € i frakt. (med zonulin 430 €)


SIBO

Detta är ett utandningstest som man utför hemma om man har misstanke om bakterieöverväxt i tunntarmen, så kallat SIBO. Man mäter på vätgas och metangas i utandningsluften, som producerad av bakterier i tunntarmen. SIBO är en vanlig orsak till IBS och minskat näringsupptag. Man gör 10 olika utandningar under tre timmar. Du gör även detta test hemma själv.

Kostnad: 220 € plus 17 € i frakt.


IPA (intestinal permeability and absorption):

Detta är ett test som mäter tarmpermeabilitet dvs läckande tarm och hur bra du tar upp/absorberar mat. Testet är ett urintest. Man dricker en sockerlösning, sen testar man om sockerarter tar sig igenom tarmväggen och ut i kroppen och kan sen mätas i urinet.

Visar på saker som: ”increased intestinal permeability, intestinal damage, gut function, lactose intolerance, sucrose intolerance, and the health of intestinal villi”. Det analyserar fem sorters sockerarter och deras respektive enzymer. Sockerlösningen innehåller mannitol, sukros, laktose, rafinos och cellobios.

Du dricker alltså en sockerlösning som innehåller dels sockerarter som ska komma ut i urin, och dels sockerarter som inte ska komma ut. På så sätt kan man både se om du absorberar som du ska, samt om du släpper igenom för mycket. Du får förutom detta indikation på om du lider av inflammation, laktosintolerans eller sukrosintolerans.

Kostnad: 185 € + 17 € frakt.


Det finns även olika kombinationer av flera tester. Hör av dig om du vill veta mer om det, genom att maila.

bottom of page